A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés megvalósítása az európai uniós támogatással megvalósuló Digitális Bíróság projekt feladata.

 

“A BÍRÓSÁGI IGAZGATÁS TOVÁBBI ELEKTRONIZÁLÁSA (DIGITÁLIS BÍRÓSÁG)” CÍMŰ, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 KÓDSZÁMÚ PROJEKT MEGINDÍTÁSÁRÓL

A most induló Digitális Bíróság projekt fejlesztései három fő területet érintenek. Megújul a bírósági határozatok közzétételének rendszere: a döntések egységes, jól kereshető határozattárban lesznek elérhetők.

A bírósági periratok elektronizálásával a bírák és az ügyfelek online is betekinthetnek majd folyamatban lévő ügyeik irataiba. Továbbá közvetlen kapcsolat épül ki a bíróságok és az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások között.

A projekt átfogó célja a bürokráciacsökkentés. A megvalósuló fejlesztések eredményeként az ügyfelek gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket.

 

A bíróságokon pedig csökkennek az adminisztratív terhek, így hatékonyabb munkavégzés biztosítható.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. augusztus 15. és 2018. december 31. között.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a projekt lebonyolításához 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Bővebb információ: http://projektjeink.birosag.hu/digitalis-birosag
OBH Kommunikációs Osztály
tel: 06 1 354 4248,
e-mail: sajtoszoba@obh.birosag.hu

Kiadó: Országos Bírósági Hivatal (MTI-OS)